Uniunea dintre cultură și turism este una naturală. Nu există loc turistic, care să nu aibă istorie, tradiții, mâncare și băuturi locale, povești, până și vestimentație autentică. Până la urmă ce face un loc sau o experiență turistică mai bună? Locul în sine, sau povestea din spatele locului? Vă invit să descoperim împreună ce este turismul cultural.
Organizația Mondială a Turismului (WTO în 1985) definește în linii mari turismul cultural ca fiind mișcările persoanelor care satisfac nevoia umană de diversitate, tinzând să ridice nivelul cultural al individului și dând naștere la noi cunoștințe, experiențe și întâlniri. Turismul cultural este asociat în mod obișnuit cu educația în acest fel, unii descriind-o mai restrâns drept turism cultural educațional (de exemplu, Bualis și Costa, 2006; Harner și Swarbrooke, 2007; Richards, 2005).
Diversitatea este un lucru la care toți tindem. Ne dorim să experimentăm diferite senzații. Iar prin a călători pe alte meleaguri și a înțelege altă cultură, alt mod de gândire, alt mod de a trăi, gustul mâncării și al băuturii locale; ne ajută să evoluăm, să ne extindem orizonturile.
Ce efecte are turismul cultural asupra comunității vizitate? Partea pozitivă este cea economică; creșterea economică o dată cu numărul mare de turiști. O altă notă pozitivă este și împărtășirea culturii proprii, ținând vii tradițiile, poveștile mistice și istoria locului.
Parte negativă ar fi, creșterea numărului de habitați, din cauza cărora schimbări sunt aduse în comunitățile turistice. La aceste schimbări, localnicii sunt nevoiți să se adapteze, ducând la pierderea autenticității locale. La acest aspect s-au gândit și cei de la UE, introducând o nouă terminologie: turismul cultural sustenabil.
“Turismul cultural sustenabil este managementul integrat al patrimoniului cultural și activități turistice în colaborare cu comunitatea locală, creând beneficii de mediu și economice pentru toate părțile interesate în vederea realizării tangibile și conservarea patrimoniului cultural imaterial și dezvoltarea durabilă a turismului.” ( EU -Sustainable Cultural Tourism )
Așadar, implicarea directă a comunității locale este vitală, atât pentru bunăstarea comunității cât și pentru protejarea culturii, obiectelor culturale, siturilor arheologice, muzeelor șamd.
La Sewa Experiences ne dorim să aplicăm acest turism cultural sustenabil, în care să experimentăm pe rând, câte o bucățică culturală, implicând comunitatea locală.
Dacă vrei să citești mai multe despre turismul cultural: